Euthanasie


Wanneer het tijd is om afscheid te nemen, begrijpen we hoe belangrijk het is  voor u en uw huisdier om  in een vertrouwde en comfortabele omgeving te zijn. De euthanasie in huis biedt een rustig en medelevend afscheid van een geliefde vriend.

boerboel-739750_1920

We weten dat dit een zeer moeilijke en emotionele tijd kan zijn. We vinden het belangrijk dat u weet wat u kunt verwachten, dus wat volgt is een samenvatting van het proces. Als u nog vragen heeft, laat het ons weten. Dr. Roncal zal beginnen met het bespreken van de recente klinische geschiedenis van uw huisdier. Om zich ervan te verzekeren dat euthanasie is aangewezen, zal hij uw huisdier onderzoeken en zijn bevindingen met u bespreken Hoewel dit onderzoek onnodig mag lijken, is het een belangrijke stap en op het laatst waarderen de meeste klanten de gemoedsrust die het geeft als dr. Roncal samen met u de situatie evalueert en u de bevestiging krijgt dat het juiste moment van afscheid nemen is aangebroken.

 

Het euthanasieproces is rustig en medelevend. Uw huisdier kan verblijven in een voor hem/haar comfortabele, vertrouwde plek, zoals een favoriete stoel of in een gezellige hoek van de kamer.

Uw huisdier zal 2 prikjes toegediend krijgen. Het eerste prikje dient om het dier rustig in slaap te laten vallen. Het duurt ongeveer 5 tot 10 minuten voordat uw huisdier diep in slaap is. Na een aantal minuten zal de dierenarts kijken of het slaapmiddel voldoende werkt, zoniet dan zal uw huisdier nog een kleine dosis slaapmiddel toegediend krijgen om ervoor te zorgen dat uw dier zelf niets meemaakt van het 2e prikje. Overigens hebben veel dieren in dit stadium hun ogen open. Maar ze zien niets meer. In feite is het afscheid voor het dier zelf dan al geweest. Als definitieve prik krijgt het dier een overdosis van een slaapmiddel dat direct in een bloedvat van een voorpoot gespoten wordt (om dat bloedvat te vinden, knippen of scheren we meestal wat haren weg). Meestal werkt dit laatste middel zo snel, dat het dier al overleden is nog voor de spuit leeg is.

Uiterst verdrietig om mee te maken, maar griezelig is het niet. Het dier ligt er ontspannen bij, soms met de ogen nog steeds een beetje open.

animal-272473_1920

 

En daarna?

Ook na het overlijden blijft het uw dier, dus u bent helemaal vrij om te beslissen waar uw dier daarna heengaat. Er zijn verschillende mogelijkheden om uit te kiezen wanneer uw dier overleden is.

 

1.- Crematie

Bij het crematorium bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor groeps/gezamelijkecrematie (samen met andere huisdieren) of individuele crematie (alleen).

Als u kiest voor groepscrematie wordt de as door het crematorium over zee verstrooid hierbij is het dan ook niet mogelijk de as zelf te verstrooien. Bij een individuele crematatie kunt u ervoor kiezen de as zelf te verstrooien of in een mooie urn te laten plaatsen. Al uw wensen kunt u met het crematorium van uw keuze bespreken.

U kunt uw dier zelf naar het crematorium brengen maar het crematorium kan uw dier ook bij u thuis ophalen. Voor de kosten van het crematorium ontvangt u een rekening of kunt u direct bij het crematorium voldoen.

Links van crematoria’s in Regio Den Haag:

http://shcn.eu/
http://www.dierencrematorium.com
https://dierencrematorium-denhaag.nl

 

2.- Begraven

Bij begraven zijn er twee opties. U kunt ervoor kiezen uw dier in eigen tuin te begraven of u kunt gebruik maken van een officiële dierenbegraafplaats in Nederland. Het begraven in eigen tuin is in Den Haag toegestaan. De dichtsbijzijnde dierenbegraafplaats is in Zevenhoven.

 

3.- Destructie

Destructie betekent vernietiging. Er bestaan nogal wat misverstanden over destructie. Destructie is namelijk geen crematie. De overleden dieren worden naar een destructiebedrijf gebracht. Daar worden de kadavers door middel van een uitgebreid proces zo behandeld dat er uitsluitend vet en meel overblijft. U kunt denken aan vloeibare biofuels (vetten)voor bedrijfsauto’s en diermeel (niet vette brandbare delen) als brandstof voor elektriciteitscentrales.