Vaccinaties


Vaccineren is onderdeel van goede preventieve zorg voor uw huisdier. In ons land komen een aantal besmettelijke en levensbedreigende honden- en kattenziekten voor. Sommige daarvan zijn zeldzaam, andere treden nog regelmatig op.
Bovendien, met vaccineren worden de antistoffen tegen deze ziektes op peil gehouden. Het hebben van een juiste antistoftiter in het lichaam is dus belangrijk voor de gehele honden- en kattenpopulatie en niet alleen voor het individuele dier.

Daarnaast wordt tijdens een vaccinatieconsult de algehele gezondheid van uw huisdier gecheckt. Dit is belangrijk, want veel ziektes zijn goed te behandelen als ze vroegtijdig ontdekt worden.

 

dog-833957_1920

 

Vaccineren op maat

Vaccinatieschema’s veranderen soms, omdat vaccins zijn aangepast of de werkzaamheid opnieuw onderzocht is. Dit zijn de vaccinaties schema’s voor honden, katten en konijnen (per augustus 2015):

A.- Honden

Pups op 6, 9, 12 weken en daarna jaarlijks volgens vaccinatieschema (cocktail* elke 3 jaar en ziekte van Weil elk jaar).

*Cocktail: Parvo, ziekte van Weil, Hondenziekte en besmettelijke leverziekte (HCC).

KC (kennelhoest neusdruppels): jaarlijks bij verhoogd risico of pension.
Rabies (hondsdolheid): iedere 3 jaar bij dieren die naar het buitenland gaan. Mag vanaf 12 weken leeftijd gegeven worden en tenminste 21 dagen vóór vertrek.

 

B.- Katten

Kittens op 9 en 12 weken en daarna jaarlijks volgens vaccinatieschema (Kattenziekte elke 3 jaar en Niesziekte elk jaar).
Rabies (hondsdolheid): iedere 3 jaar bij dieren die naar het buitenland gaan. Mag vanaf 12 weken leeftijd gegeven worden en tenminste 21 dagen vóór vertrek.

 

C.- Konijnen

Konijnen worden tegenwoordig 1x jaar gevaccineerd tegen Myxomatose en VHD. Beide veel voorkomende, besmettelijke en dodelijke ziektes. Konijnen mogen worden gevaccineerd vanaf de leeftijd van 8 weken, bij dwergkonijnen wordt 12 weken aangehouden.

9d643bbf4e57fc6ce1d3a7d81fc6114d

 

Op vakantie met uw huisdier

Wanneer u met uw huisdieren naar het buitenland gaat, moeten zij een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid hebben. Daarnaast is het ook verplicht om een chip te hebben en in het bezit te zijn van een Europees dierenpaspoort, waarin deze gegevens zijn opgenomen.
Enkele Europese landen hebben andere, veel gecompliceerdere invoereisen. Dit zijn o.a. Noorwegen, Zweden, Malta en Turkije.
Voor landen buiten de Europese Unie gelden vaak andere eisen.
U kunt op de website www.licg.nl deze eisen controleren of opvragen bij de ambassade van het land waar u naar toe gaat.