Bloedonderzoek
Bloedonderzoek is thuis eenvoudig uit te voeren en levert veel informatie op over de gezondheidstoestand van uw huisdier.
Veel voorkomende bloedonderzoeken zijn onderzoek naar de functie van de schildklier, nieren, alvleesklier, lever en de bloedsuikerspiegel maar ook testen op FeLV (Feline Leukemie Virus) FIV (kattenaids)), allergietesten en Rabiestitertesten worden veel uitgevoerd.
Als dr. Roncal vindt dat het nodig is om bloedonderzoek te doen zal dat met u worden overlegd en wordt er bloed afgenomen als u akkoord bent.. De monsters zullen opgestuurd worden naar een nationaal diagnostisch laboratorium. De meeste uitslagen zijn binnen een paar dagen bekend. Zodra die binnen zijn, zal dr. Roncal telefonisch contact met u opnemen om de uitslagen door te geven en te overleggen.
Urineonderzoek
Door middel van een urineonderzoek kan er gediagnosticeerd worden of er een infectie is van de urinewegen. Sommige van de meest voorkomende symptomen van een blaasontsteking zijn:
- Urine met bloed erin, abnormale kleur van de urine.
- Veel persen tijdens de mictie (het plassen), of vaak plassen van slechts kleine hoeveelheden
- Miauwen of schreeuwen als zij/hij op de kattenbak zit
- Gedragsveranderingen als lusteloosheid of juist onrust, vaak naar de kattenbak lopen, klaaglijk miauwen, zich verstoppen of niet willen eten, veelvuldig likken rond anus en penis of vulva.
- Plots plassen op afwijkende plaatsen
- Abnormale houding tijdens het plassen
Bij een urineonderzoek kunnen er ook aanwijzingen voor andere ziektes zoals suikerziekte of chronische nierinsufficientie worden gevonden.
Als u vermoedt dat uw huisdier last zou kunnen hebben van een van deze ziektes, probeer wat urine op te vangen om mogelijke tests te kunnen doen.
Ontlastingonderzoek
De beste manier om te weten of uw huisdier darmparasieten heeft, is om een ontlastingonderzoek uit te voeren. We kunnen dan de specifieke parasieten identificeren, zodat we weten welke medicijnen het beste zijn. Het is met name belangrijk bij puppies en kitten, die al vanaf de eerste dag bij u aanhoudende diarree hebben. Zodra de parasieten zijn geïdentificeerd en behandeld, raden wij hertesten na de behandeling aan, om te bevestigen dat de parasieten helemaal verdwenen zijn.
Andere onderzoeken
Het is ook mogelijk om bacteriologisch onderzoek (swabs, ABG) te doen, schimmeltesten in te zetten, huidafkrabsels te maken en oppervlakkige biopten te nemen.
Wanneer uw huisdier aanvullende onderzoeken nodig heeft, zoals rontgenfoto’s, ecografie, endoscopie, etc, zullen we u doorsturen naar een praktijk waar die onderzoeken plaats kunnen vinden. We sturen dan ook de klinische gegevens mee. Nadat de onderzoeken zijn uitgevoerd, zal dr. Roncal u bellen om te overleggen en een behandelingplan te maken.