Bij gezonde dieren
Ook bij gezonde dieren is het belangrijk om minimaal 1 keer per jaar een volledig lichamelijk onderzoek te laten doen. Onze geliefde huisdieren kunnen het ons niet vertellen als er iets aan de hand is. Sommige (meestal chronische) ziektes verlopen in het begin zonder duidelijke symptomen. Hoe eerder we daar achter komen, hoe sneller we kunnen ingrijpen en zorgen dat de kwaliteit en kwantiteit van leven veel beter wordt.
- Op zoek naar tekenen van voorste luchtwegen ziekte of congestie
- Het beoordelen van de ogen en oren
- Het evalueren van de gezondheid van tanden en tandvlees
- Kijken en voelen voor abnormale massa’s of gezwellen op of onder de huid
- Het voelen van de interne organen in de buik, op zoek naar eventuele afwijkingen
- Het beoordelen van de nagels te zorgen dat ze gezond lijken
- Aesculteren naar het hart en de pols beordelen ivm abnormale ritme of andere hart-en vaatziekten
- Luisteren naar de longen ivm afwijkingen zoals longontsteking of chronische aandoeningen zoals astma
- Gewicht van uw kat of hond, indien mogelijk
- Het beoordelen van de gewrichten, met speciale aandacht bij oudere dieren op tekenen van artritis
Sommige (meestal chronische) ziektes verlopen in het begin zonder duidelijke symptomen. Hoe eerder we daar achter komen, hoe sneller we kunnen ingrijpen en zorgen dat de kwaliteit en kwantiteit van leven veel beter wordt.
Wanneer er tijdens het lichamelijk onderzoek afwijkingen worden geconstateerd die verder onderzoek nodig maken, zal dr. Roncal dit met u bespreken en in overleg met u andere tests zoals bloedonderzoek, cytologie, etc doen.
Bij zieke dieren
Als uw huisdier ziek is, adviseren wij u om contact met ons op te nemen. Tijdens een thuisconsult kunnen 90% van de klachten die bij een eerstelijns dierenartspraktijk voorkomen worden opgelost (services). Niet alle medische handelingen kunnen we bij u thuis uitvoeren (bv. röntgenfoto’s, echografie, chirurgie).
Als u denkt dat uw huisdier heel ernstig ziek is en uitgebreid onderzoek en opname nodig zijn, adviseren wij u om contact op te nemen met een spoeddierenarts. U kunt ons natuurlijk wel altijd bellen voor overleg.
Seniorencheck
Als dieren ouder worden is de kans dat ze te maken krijgen met een chronische aandoening groter, bijvoorbeeld schildklierafwijkingen, suikerziekte of chronisch nierfalen. De beginstadia van dergelijke ziekten zijn meestal niet zichtbaar. Het uitvoeren van preventief bloedonderzoek (seniorencheck) brengt deze ziekten wel aan het licht. Wanneer ze op tijd worden ontdekt, is er nog weinig schade aan het lichaam ontstaan en de kans op een geslaagde behandeling groter.
Daarom adviseren we bij wat oudere dieren (>8 bij honden, >10 bij katten) om 2x per jaar een seniorencheck in te plannen.